Recept - Sockerpasta
Publicerad
Här kommer receptet som jag använder mig av när jag nu gör sockerpasta.
Har innan bara gjort MMF (marshmallow fondant) men jag måste säga att jag gillar SP:n mer.
Jag både täcker och gör dekorationer av denna pasta.
Detta behövs:
Recept:
1 msk gelatinpulver
60g kallt vatten
60g kallt vatten
175g vit sirap
1 msk glycerol*
2 msk neutral olja
smaksättning eller färg
800-900g florsocker
Gör så här:
1: Blanda 1 msk gelantinpulver tillsammans med 60g kallt vatten och låt det stå tills dess att det stelnat.
2: Värm upp blandningen försiktigt antingen direkt på plattan eller genom att göra vattenbad.
3: Tillsätt 175g vit sirap och 1 msk glycerol. Rör om riktigt.
4: Blanda i 2 msk neutral olja och ta bort blandningen från värmen.
3: Tillsätt 175g vit sirap och 1 msk glycerol. Rör om riktigt.
4: Blanda i 2 msk neutral olja och ta bort blandningen från värmen.
5: Tillsätt eventuell smaksättning (jag använder vaniljextrakt) och/eller valfri färg. (Jag färgar alltid efteråt. Inte säkert man vill ha ca. 1 kilo rosa sockerpasta)
6: Låt blandningen svalna, till fingervamt eller svalare.
7: Dags att börja röra ner allt florsocker. Går lättast att använda assistent med degkrokar.
8: Tillsätt florsockret lite i taget och sluta när den är ganska kladdig. Jag brukar blanda i ca. 800g och spara resten till man ska baka ut sockerpastan.
9: Plasta in och låt den vila minst ett dygn så den får ligga till sig lite.
10: När det är dags att använda SP:n är det bara att ta fram den och knåda den tills den är mjuk och lätt att jobba med. Om den skulle vara hård kan man värma den i några sekunder i micron.
Blandningen på vatten, gelantinpulver, glycerol, vit sirap, olja och vaniljextrakt.
Lagom kladdig.
Plasta in.
Klart! Låt vila.
Rebecca
Superbra! Tack så mycket för receptet!
Sandra
Tack för underbart recept! Hur förvaras sockerpasta, kyl eller skafferi? Tack
Svar:
Linn
Johanna
Vilka underbara tårtor du gör! Så inspirerad men okunnig. Vill därför skicka frågan om när du blandar i färgen, gör du det när sockerpasta har vilat ett dygn eller direkt när du haft i florsocker? Och blandar du som ovan i assistenten? Stort tack för alla dina fina bilder och förklaringar!
Svar:
Linn