Recept - Semlor
Publicerad
Semlor, fettisdagsbulle eller fastlagsbulle är min absoluta favoritbakelse som jag tycker man kan gotta i sig året om.
Och jag vill göra dom själv, för faktiskt, så förstår inte jag hur bagerierna bär sig åt för att få så torra, lätta bullar.
Även om jag vid den här tiden för ett år sedan var på ett bageri själv...
Men vissa vill ha bullarna så, medan jag vill att de ska vara saftiga, tunga, goda semelbullar med massvis av kardemumma!

Med det här recepetet går det utmärkt att även göra semletårta/semeltårta!
Dela då degen i ungefär hälften och gör en tårta av den större halvan!
Dela då degen i ungefär hälften och gör en tårta av den större halvan!
Här är mitt bästa recept på Semlor:
14 dl mjöl
1.5 dl vit sirap (socker går också bra)
125-150 g smör (rumsvarmt)
50 g jäst
2 tsk kardemumma
5 dl mjölk
1 ägg
0.5 tsk salt
Smula jästen i en bunke.
Blanda ner mjölken - struna i att värma den.
I med sirap eller socker, kardemumma, ägget och salta.
Klicka i smöret under omrörning och i med mjölet lite i taget.Degen ska bearbetas en bra stund, ca 10 minuter.
Blanda ner mjölken - struna i att värma den.
I med sirap eller socker, kardemumma, ägget och salta.
Klicka i smöret under omrörning och i med mjölet lite i taget.Degen ska bearbetas en bra stund, ca 10 minuter.
Låt sedan jäsa så länge som möjligt under duk.
Jag använder aldrig mjöl till utbakning, utan jag skär upp bullar som väger ca 100-150 gram, sedan rundriver jag dem och lägger på plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa en stund till. De ska jäsa till dubbla storleken så ha utrymme mellan dom på plåten.
Ugnen på 225 grader och de blir klara snabbt, mellan 8-10 minuter.
Jag penslar aldrig mina bullar med ägg innan jag stoppar in dem i ugnen, däremot direkt när de är färdiiga och kommer ut från ugnen - då penslar jag dem med lite sockerlag!
Låt svalna. Skär av locket och fyll med vad nu en semla kan fyllas med! Pudras generöst med florsocker.
Helst hemmagjord mandelmassa, lite bittermandelolja och grädde!



En blogg för mina tårtor, bakverk & recept. Älskar allt som innehåller socker.
Bor i Östersund - på Frösön
Kontakt via mail: [email protected]
Runda tårtor