Hallonmoussetårta!

Publicerad

I går på trettondagen bjöd vi våra kära grannar på middag. Så jag passade på att slänga ihop en tårta till efterrätt.
Det blev en hallonmoussetårta med vit chokladkladdkakebotten som innehöll både vid choklad och citron med en rejäl hallonspegel som topp.
Den här gången blev det bara mobilbilder, på årets första tårta!
 
 
Dekorerad med färska hallon, pistagenötter och tempererad vit choklad.
Ska definitvit träna mer på att göra chokladdekorationer.
 
Fick även andvända det fina tårtfatet som jag fick utav dom i julklapp!
Tack snälla Beatrice och Tobias!
 
 
 
 
 
Recepten till den här tårtan har jag tagit och knåpat ihop från flera olika sidor.
 
Vit chokladkladdkaka med citron:
 
100g vit choklad
100g smör
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
en nypa salt
2 ägg
2-3 msk citronsaft, beroende på hur syrlig du vill ha kakan
1 tsk rivet citronskal
2½ dl vetemjöl
 
Värm smöret och den vita chokladen. Blanda i socker, vaniljsocker och salt.
Tillsätt äggen ett i taget och rör om lite efter varje. I med rivet citronskal och citronsaft.
Till sist mjölet och rör snabbt ihop till en jämn smet.
Häll smeten i den bröade eller mjölade kakformen. Jag smörar bara.
Grädda i mitten av ugnen i 12-15 minuter, tills kanterna fått en aning färg och ytan stannat.
Receptet är till en form på ca 24 cm i diameter och jag använde 20 cm, därför fick min kaka vara inne i ugnen en liten stund längre.
 
 
Hallonmousse:
300g hallon
3 dl vispgrädde
1 dl strösocker
½ dl vatten
4 gelatinblad
 
Såhär gör jag alltid mousse, stod inte i receptet till men såhär gör jag:
Lägg gelatinbladen i vatten.
Koka hallon, vatten och socker en liten stund.
Mixa sedan blandningen direkt i kastrullen.
Sila bort hallonkärnorna (om man vill, jag gjorde det)
Blanda i gelatinet medan blandningen fortfarande är varm, så de smälter.
Låt svalna en stund, vispa under tiden grädden väl.
Blanda grädden med hallonsmeten.
Häll i formen och in i kylen.
 
 
Hallonspegel:
250g  frysta hallon
2,5 dl  vatten
Socker efter smak
5 st  gelatinblad
 
Häll hallon, vatten och önskad mängd socker i en kastrull och koka upp. Sila bort hallonkärnorna och tillsätt gelatinbladen. Rör om tills gelatinet smält.
Låt svalna helt.
Hallongelén skall vara rinnande, den kommer att stelna när den läggs på den kalla moussen.
Om den hinner stelna innan den kommer på tårtan så värm kastrullen hastigt så löser gelén upp sig igen. 
Ställ in i kylen så stabiliserar den sig ännu bättre.
Undvik frysen, då försvinner glansen i gelén.
 
 
För att få jämna kanter på tårtan så har jag klätt min form med plastremsa, men det går säkert lika bra att klä med bakplåtspapper.
 

Kommentera gärna! ♥

Namn:
Kom ihåg mig?

Din Mail: (Visas ej)

Hemsida/Blogg:

Din kommentar: